.::a r r e m b a w i p h o t o p a g e s::.
Photobucket-Video and Image Hosting
By: Muhammad Iskandar Shah Bin Ab Ahmid

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  5  6  7  [8]  9  >  >>]    [Archive]
Tuesday, 1-May-2007 12:47 Email | Share | | Bookmark
::Musim Buah-Buahan::

::buah mauzah::
 
 

Quote:
pertamanya saya ingin mengucapkan selamat hari pekerja kepada warga malaysia sebab pada tanggal 1 Mei merupakan hari cuti am untuk semua pekerja di malaysia..dah lame saya tak meng update fp saya ni.yela sibuk skit ngan 'urud lagi..ustaz pun dah nak bersiap-siap wat murakabah atau peperiksaan pecubaan..tu yang busy skit. .kali ni saya bawakan entry buah yang ade kat morocco ni.buah ni di namakan buah Mauzah.pokok buah ni ade kat belakang rumah kami je.kalau nak makan amik je terus.buah ni die macam buah langsat tapi manis..tak pahit langsung.tak tau lah macam mane nak wat persamaan ngan buah malaysia.. oklah..selamat makan..


Tuesday, 17-Apr-2007 18:34 Email | Share | | Bookmark
.::Luqman Hadi::.

 
 
 
View all 13 photos...

Quote:
Dah lamo acik tak upload gambar..bukan ape cume skang ni dah sibuk skit sebab dah nak pekse jadi dah tak dapat nak duduk kat depan computer lame-lame atau nak g jalan.. jadi di kesempatan ini saya just amik gambar anak buah saya ni buat skit-skit..sebenarnya gaya gambar ni saya berpandukan kepada gambar tetupai xp hee.. cume tukar kan gambar je..nama anak buah saya ni ialah Luqman hadi bin Badrul Hidayat..hanya sekadar nak memenuhkan FP saya ni je..


Monday, 9-Apr-2007 13:17 Email | Share | | Bookmark
.::sukul had::.

::sukul had::
::peralatan dijual::
::pemandangan::
View all 13 photos...

Quote:
semalam ku telah berjalan ke sukul had atau lebih senangsebutannya suk ahad.perkataan suk bermaksud pasar dan ahad bermaksud hari ahad..oleh kerana ianya di buat pada hari ahad di namakan sukul had.Disini anda boleh berjumpa dengan semua jenis barang keperluan.contohnya baju dan seluar,makanan,dan pelbagai lagi.hatta sehingga ada yang menjual barang perhiasan yang dah berkurun lamanya kiranya barangan antik..
Dan tidak lupa juga ada juga peralatan elektronik contohnya motherboard bg computer, ade gak yang menjualnya..tetapi....kalau semua tengok takkan rase nak membelinya..sebab ape??sebab barang yang dijual tu dah berkarat.. .
mesti ade yang tertanya ape makne kenitra??erm..sebenarnya kenitra ni adalah dari bahasa perancis tapi kalau dalam bahasa arab ialah Qunaitoroh.qunaitoroh ialah isim tasghir (kata nama yang menunjukkan kecil) bagi kalimah qantaroh yang membawa maksud jambatan..jadi apabila di tasghirkan menjadi qunaitoroh yang membawa maksud jambatan kecil..ini berdasarkan apa yang di ceritakan oleh Tuan presiden kami sewaktu kami baru sahaja sampai di morocco ni..sama lah macam bandar Fas@Fez yang berasal dari kalimah Fa'sun yang membawa erti kapak.oleh kerana masyarakat arab lebih suka pada yang senang maka di buang kan hamzah tu jadilah fas yang bermaksud kapak..
tayyib..insyaallah..maklumat tambahan saya akan masukkan di entry yang akan datang..semoga ianya bermanfaat buat kita sekadar menambahkan pengetahuan kita bersama.....
p/s:untuk melihat keindahan bandar Fez semua leh lah lawati Fp kawan saya ni:
http://syahiddmilikku.fotopages.com/


Saturday, 7-Apr-2007 13:19 Email | Share | | Bookmark
::Edisi Khubbazart::

 
 
 
View all 6 photos...


kali ni tetibe je saya terfikir nak wat edisi khubbazart..yela tak penah lak orang wat edisi ni.lagi pun ni hasrat dari ustaz oulead kenitra kepada kawan saya so saya tak nak lah putuskan harapan orang jadi saya mewakili kawan saya tu wat lah edisi khubbazart.
semalan saya dan abi latif telah berjalan ke khubbazart pastu tgk2 sekeliling masih lagi tak ramai orang sbb sini adat kebiasaannya dari pukul 1.00ptg tuh sampai 4.00ptg kedai tutup sebab dorang nak solat lagi nak makan lai macam macam lah.kiro eh..semuo yang patut di buek semuo kono buek dulu..




khabbazart ialah jamak dari perkataan khubzun yang membawa erti roti..kerana kat situ tempat menjual roti pada masa dulu.tapi kini dah bertukar fungsinye menjual pelbagai alatan dan bermacam-macam lagi.ade jual kain,kasut,alatan rumah dan macam-macam lagi lah.. kire kat situ macam kat malaysia petaling streat.



Abi latiff??nama sebenar eh ialah Abdul Latif dan die menetap di Marakech kire 6jam perjalanan dari kenitra.dan abi latif ni kalau musim cuti die selalu melawat kami kat kenitra ni.hehe die ni adalah bapa angkat kitorang kat morocco ni..die dah berkenalan dengan pelajar-pelajar melayu di morocco ni lebih kurang 20 tahun lebih..dan macam-macam pelajar malaysia yang die dah kenal.dan sampai sekarang semua pelajar tu die masih lagi kenal.
ok lah selamat mengimbau kenangan yang lama..


Friday, 6-Apr-2007 10:02 Email | Share | | Bookmark
::valubilis kota tinggalan bersejarah::

tinggalan walili
pintu gerbang
laluan sutera
View all 4 photos...



Daulat Idrisiah (172-363 H/788-974 M)
Daulat ini merupakan negara Islam Syiah di Maroko yang dibangun oleh Khalifah Idris bin Abdullah setelah berhasil melepaskan diri dari kekuasaan Daulat Abasiah. Beliau dapat menguasai hujung Morocco serta Tilmisan. Pusat pemerintahannya pertama kali berada di kota Walili kemudian pindah ke Fez. Daulat ini beberapa kali mendapat serangan dari pasukan Abasiah dan Aghalibah. Negara ini melemah karena perpecahan yang terjadi di dalam, sehingga jatuh ke tangan kekuasaan Fatimiah. Daulat iBani Hamud di Andalusia merupakan pecahan dari negara ini. Peninggalan arsitekturnya yang terpenting ialah Kota Fez berikut gedung-gedungnya terutama Mesjid Qairawan.
sumber maklumat di ambil dari:
dictionary.al-islam.com/Eng/Dicts/SelDict.asp?Lang=IND&DI=66&Theme=18





[<<  <  1  2  3  4  5  6  7  [8]  9  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net